Algenkweek

Algenkweek: landbouw van de toekomst in praktijk

De kweek van algen heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van de kweek van andere gewassen: De efficientie van het lichtgebruik door algen is ongeveer 3 X groter en alleen daardoor is het een zeer interessant gewas. Daarnaast geeft de zeer grote soortenrijkdom de mogelijkheid tot de productie van veel nuttige voedingsmiddelen en grondstoffen voor allerhande toepassingen, van de gezondheidsproducten en biobrandstof tot natuurlijke kleurstoffen. 

Harmsano heeft, vanuit haar brede kennis op landbouw- en aanverwante gebieden, een out-of-the-box systeem voor algenkweek ontwikkeld. Dit systeem maakt productie onder hygienische omstandigheden mogelijk op industriële schaal van diverse algensoorten. 

  • Hygienisch vanwege het compleet gesloten kweeksysteem met makkelijke toegankelijkheid van alle essentiele onderdelen, waar bij ieder onderdeel tijdens de ontwikkeling rekening is gehouden met het hygiëne aspect.
  • Industrieel vanwege de zeer geringe arbeidsintensiviteit van het systeem in combinatie met de compactheid. Een gering kweek oppervlak waardoor de investering in en het gebruik van grond gering is.
  • Mogelijkheid van de teelt van diverse algensoorten wordt gecreëerd door de modulaire opzet en de flexibileiteit van het systeem (mbt. golflengtes licht/temperatuur bereik etc) in combi met de 'zachte' behandeling van de algen waardoor meer mechanisch gevoelige algen ook gekweekt kunnen worden.
Algen Pilot installatie te Gronau